Schade melden | Hulp en advies? Bel: 075 - 631 47 06

Winterbanden, wel of niet verplicht?

Winterbanden, wel of niet verplicht?

maandag 12 februari 2018/Categorieën: Verzekeringen

Binnenkort op wintersportvakantie met de auto? Als u nog geen winterbanden heeft, vergeet dan niet te checken of dit wellicht verplicht is voor het land waar u naartoe gaat en de landen waar u doorheen reist. In Nederland en ook in België kennen wij deze verplichting niet, maar in sommige andere landen is dit anders geregeld. Voor uw eigen veiligheid natuurlijk! Waar geldt wat?

DUITSLAND

Duitsland stelt winterbanden verplicht als het weer daartoe aanleiding geeft. Vandaar dat de Duitsers er vaak voor kiezen van oktober tot en met april met winterbanden te rijden. Op die manier kunnen ze er redelijk zeker van zijn bij de eerste en de laatste sneeuwval met de juiste banden te rijden. Niet alleen in geval van sneeuw, maar ook bij lagere temperaturen zijn winterbanden veiliger. Bij temperaturen van -7 of lager kan met winterbanden veel beter geremd worden. Het profiel en rubbermengel van zomerbanden zijn niet ontworpen voor extreme temperaturen, ijs of sneeuw.

Wanneer rijden met winterbanden een verplichting is, gelden nog andere speciale regels. Zo moet het profiel minimaal 4mm zijn. Ook is het in sommige gebieden verplicht sneeuwkettingen te hebben. Een goede winteruitrusting is geen overbodige luxe; zorg voor voldoende ruitensproeiervloeistof, goede ruitenwissers en sneeuwkettingen. Zo kunt u met een gerust hart op vakantie!

FRANKRIJK

Ook in Frankrijk gelden speciale regels met betrekking tot winterbanden. In Frankrijk zijn winterbanden alleen verplicht als dit met borden langs de weg wordt aangegeven. Dit geldt tevens voor het dragen van sneeuwkettingen. Het minimaal benodigde profiel op de banden is 3,5 mm.

OOSTENRIJK

In Oostenrijk zijn de regels weer net iets anders. Hier is het verplicht van 1 november tot 15 april met winterbanden te rijden. Ook hier geldt: wanneer de weersomstandigheden daar aanleiding toe geven. In Oostenrijk is het echter ook toegestaan met sneeuwkettingen te rijden op de aangedreven wielen in plaats van winterbanden te gebruiken.

Zo ziet u, per land verschillen de regels. Wilt u meer weten? BEL ONS! Wij informeren u ook over hoe het geregeld is met de aansprakelijkheid in geval van een ongeluk! Ga goed voorbereid op reis om vervolgens zorgeloos te kunnen genieten.

Verzekeringsadvies Jobing B.V.

Onze openingstijden:
ma:
di:
wo:
9:00 - 17:00 uur
9:00 - 17:00 uur
9:00 - 17:00 uur
do:
vr:
za:
9:00 - 17:00 uur
9:00 - 17:00 uur
-Rondom de feestdagen kunnen er afwijkende openingstijden gelden. Belt u dan eerst even?

  Bezoekadres:     
Maps icon
Jan Ligthartstraat 1
1817 MR Alkmaar
T. 075 - 631 47 06
E. info@jobing.nl

Bezoek uitsluitend op afspraak

Postadres:
Postbus 1141
1700 BC Heerhugowaard

Dezelfde maatschappijen maar dan met korting!